Beeldend en zintuiglijk schrijven voor je business

Zodra je jouw ‘pluym’ vanuit de inkt op het blad zet, gebeuren er de mooiste dingen. Betoverende woorden vloeien uit je hand. Magie spat als vuurwerk van het papier. Situaties komen dansend tot leven. En je doelgroep? Die hángt aan je lippen. Je raakt haar namelijk recht in het hart en ze herkent zich compléét in je verhaal. Wat natuurlijk meteen smaakt naar meer.
Klinkt het te mooi om waar te zijn? Met beeldend en zintuiglijk schrijven krijg je dit hélemaal voor elkaar. In deze blogpost vertel ik je wat beeldend, zintuiglijk én intuïtief schrijven is, waarom je dat wilt doen en – niet geheel onbelangrijk: hóé je dat doet!

Jij schrijft je teksten met een bepaald doel. Althans, daar ga ik van uit. Je wil je doelgroep betrekken, inspireren en bewegen. Maar om daar te komen, moet je ze eerst diep en grondig in de bull’s eye raken. Hoe doe je dat? Hoe weet je zeker dat je doelgroep bij de lurven wordt gegrepen door jouw magische woorden? Voor ik daar dieper op inga, eerst nog wat meer over het ‘waarom’ achter deze manier van schrijven.

Waarom beeldend en zintuiglijk schrijven?

Waarom werkt dit zo goed om je doelgroep recht in het hart te raken? Simpel gezegd: je brengt je teksten ermee tot leven. Ze zijn spannender, boeiender en meeslepender dan wanneer ze op een feitelijke manier zouden zijn opgebouwd. Je doelgroep voelt zich persoonlijk aangesproken en beleeft jouw woorden op hun eigen, persoonlijke manier.

Het wonder-ingrediënt bij zowel beeldend als zintuiglijk schrijven is, tromgeroffel … emotie! En dat is dan ook meteen het grootste verschil met wanneer je iets feitelijks vertelt. Daar ontbreekt dat namelijk. Maar omschríj́f je iets of laat je iets zien, dan haak je in op de beleving van bepaalde emoties. Een onmisbaar element bij het tot in de kern raken van je doelgroep.

De termen ‘zintuiglijk schrijven’ en ‘beeldend schrijven’ worden vaak met elkaar gecombineerd. Toch zijn het twee verschillende manieren om een verhaal te vertellen (want als slimme ondernemer pas jij natuurlijk storytelling toe). En dan hebben we trouwens ook nog ‘intuïtief schrijven’, wat eigenlijk weer een héle andere categorie an sich is, maar wat je wél gaat helpen om die tekst beeldend of zintuiglijk op papier te krijgen. 

Volg je het nog? Geen stress, ik loods je stap voor stap door deze magische materie heen.

show don't tell beeldend schrijven business content voorbeelden tips

Beeldend schrijven: Show, don't tell

Hebben we het over beeldend schrijven, dan roepen we maar al te graag show, don’t tell! Klinkt natuurlijk hartstikke fancy, maar wat ís dat eigenlijk? Nou, precies wat er staat: je laat iets zien, zónder het te vertellen. Dus in plaats van de situatie te beschrijven, breng je deze tot leven. Schrijver Anton Tsjechov zei dit al heel mooi: ‘Vertel me niet dat de maan schijnt; toon me de glinstering van licht op gebroken glas.’

Klinkt dit allemaal nog een beetje te abstract? Sis, I got your back. We knallen er gewoon een voorbeeld tegenaan.

Zo kún je bijvoorbeeld zeggen ‘Met onze marketingstrategie trek je meer klanten aan.’ Helemaal duidelijk. Maar ook: niet prikkelend. Kijk eens naar het volgende alternatief. ‘Je ideale klanten drommen als bijen samen voor je deur, de één nog uitbundiger dan de ander. En stuk voor stuk hebben ze maar één doel: jouw product nú uit je handen trekken. En geen seconde later!’ 

Dit klinkt toch een stuk levendiger? Door beeldende details in je tekst op te nemen, gebruik je meer woorden dan wanneer je het ‘gewoon’ had verteld. Het voordeel hiervan is dat je veel meer emotie in de zinnen legt, waardoor de lezer het echt gaat beleven. En dát is precies wat je wil bereiken met beeldend schrijven.

Wat is zintuiglijk schrijven?

Het schuurt tegen beeldend schrijven aan, maar het is nét even iets anders: zintuiglijk schrijven. Neem je zintuiglijke details in je tekst op? Dan zet je snel en eenvoudig een sfeer neer en laat je jouw doelgroep bepaalde emoties ervaren. Zintuiglijke beschrijvingen triggeren namelijk ons inlevingsvermogen. En dat is perfect, want op die manier betrek je je doelgroep linea recta bij jouw boodschap.

Je geeft iemands inlevingsvermogen een flinke por door je pijlen op de zintuigen te richten. We ervaren situaties immers met onze ogen, oren, neus, tong en huid. 

Wil je een bepaald parfum aan de man (of vrouw) brengen? Schrijf dan niet ‘Dit parfum ruikt naar lavendel.’ Gooi het over een andere boeg: ‘Zodra deze heerlijke, kalmerende geur van lavendel je neusvleugels bereikt, waan je je direct op een lome zomeravond in Zuid-Frankrijk.’ Of, in het geval van voelen: ‘De bank is enorm zacht.’ Wil je dat jouw doelgroep echt beleeft dat jouw unieke, supersofte banken-lijn een must is voor het achterwerk? Denk dan aan zinnen als ‘Zo licht als een veertje plof je neer op de bank. Het zachte materiaal aait over je armen. En jij? Jij zucht van geluk. Dít is thuiskomen.’

Voel je het verschil? In beide gevallen komt de situatie veel meer tot leven wanneer je deze zintuiglijk verwoordt. Bovendien doen zintuiglijke bewoordingen iets met onze herinnering. Denk er maar eens over na: welke geur of welk gevoel komt er meteen bij je op wanneer je aan je mooiste vakantie ooit denkt? En waar associeer je de geur van kaneel, versgemaaid gras of bijvoorbeeld waspoeder mee? Grote kans dat deze geuren je terugvoeren naar een bepaalde herinnering.

zintuiglijk schrijven intuïtief schrijven tips voorbeelden business teksten

Intuïtief schrijven als reddende engel bij beeldende en zintuiglijke teksten

Je snapt nu wat beeldend schrijven én wat zintuiglijk schrijven is. Dan hebben we ook nog ‘intuïtief schrijven’. Want laten we vooral het zesde zintuig niet vergeten! Ik wil hier in deze blogpost niet al te diep op ingaan, omdat ik dan van mijn punt afwijk. Maar omdat intuïtief schrijven vaak geassocieerd wordt met zintuiglijke en beeldende teksten, mag ik ‘m niet laten liggen.

Ga jij intuïtief schrijven, dan stel je jezelf een vraag en schrijf je vervolgens zo associatief mogelijk op wat er in je opkomt. De kunst is hier om zo min mogelijk écht na te denken: laat die woorden maar gewoon vloeien. Je stopt niet, corrigeert niets en maakt je niet druk om eventuele spelfouten of het ontbreken van literair elan. Voor je het weet heb jij een tekst vanuit je diepste soul op papier staan. En díé tekst is dus weer heel nuttig als inspiratiebron voor je beeldende en zintuiglijke teksten. Zo is het cirkeltje weer mooi rond!

Magisch leren schrijven

Na het lezen van dit artikel kan het natuurlijk niet anders dan dat jij staat te spríngen om in de pen te klimmen. Go you! Maar je snapt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is als het gaat om tips and tricks en voorbeelden over hoe ook jíj́ die magische woorden op papier tovert. 

In mijn online training Content Cupido gaan we samen aan de slag om je doelgroep te betoveren met teksten die als een malle tot hun verbeelding spreken. Nieuwsgierig? Meld je vandaag nog aan voor Content Cupido en binnen no time schrijf jij als een ervaren verhalenverteller. Beloofd!

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter