Een webtekst schrijven begint met het verzinnen van een pakkende titel die ervoor zorgt dat mensen graag verder willen lezen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw potentiële klanten ook de tekst lezen die daarna komt? En dat ze geen alinea’s skippen? Gelukkig bestaat er een ideale structuur voor je webteksten die je op iedere tekst kunt toepassen, zodat ze altijd helemaal gelezen worden. Ik gebruik deze structuur zelf ook wanneer ik webteksten schrijf, dus doe er je voordeel mee.
Trek de aandacht met de eerste zin
Je start niet alleen met een aansprekende titel, ook het verzinnen van een pakkende eerste zin is van belang. Dit kun je bijvoorbeeld doen door nieuwsgierig te maken, een tegenstelling te benoemen, humor te gebruiken of een taboe te doorbreken. Daarnaast is het van belang dat je de alinea’s kort houdt. Maximaal zes regels per alinea is voldoende; mensen vinden het niet fijn om grote blokken tekst te lezen, dan haken ze al snel af. Zorg ook voor voldoende witregels tussen alinea’s om de tekst goed leesbaar te houden.

Plaats tussenkopjes tussen de alinea's
Na de eerste en belangrijkste zin, volgt de rest van de tekst waarin je in verschillende alinea’s uitgebreid ingaat op datgene wat je wilt vertellen. Gebruik voor elke nieuwe alinea een tussenkopje dat aangeeft wat het hoofdonderwerp is van die tekst. Op die manier kunnen de snelle lezers in één oogopslag scannen waar de tekst over gaat en zijn ze eerder geneigd om die informatie in hun hoofd op te slaan. Maak de tussenkopjes niet te lang, zo houd je het voor je lezer overzichtelijk.
Gebruik de omgekeerde piramide als basisstructuur
Uit onderzoek is gebleken dat lezers in het begin van een tekst meestal nog geïnteresseerd en geconcentreerd zijn, maar dat dit wegzakt naarmate ze verder lezen. Vooral als het gaat om teksten op het beeldscherm. Ook is de neiging groot om de tekst vluchtig te scannen of door te scrollen naar het einde, op zoek naar een samenvattend stukje of de clou. Zou je jouw belangrijkste boodschap (bijvoorbeeld: jouw oplossing voor een probleem of de waarde van jouw product of dienst) lukraak halverwege neerzetten, dan is de kans dus groot dat de lezer hieraan voorbijgaat.
Bepaal daarom wat jij écht wilt dat de lezer uit jouw tekst begrijpt en houd de zogenoemde ‘omgekeerde piramide’ aan als basisstructuur van je tekst: van belangrijkste inhoud naar minst belangrijke inhoud. Het liefst met een herhaling van de belangrijkst boodschap als clou aan het einde. Zo weet je zeker dat jouw boodschap ook de ongeduldige lezer bereikt.

Plaats altijd een call-to-action
Wanneer je een webtekst schrijft, doe je dit altijd met een duidelijk doel. Je wilt dat iemand zijn e-mailadres bij je achterlaat, zich inschrijft voor je nieuwsbrief, een offerte aanvraagt of een gesprek met jou inplant. Daarom zet je aan het einde (of ook aan het begin) van je webtekst altijd een call-to-action neer. Hierin vertel je duidelijk wat jij wilt dat de lezer nu doet. Je leidt hem of haar als het ware in de juiste richting, die als het goed is uiteindelijk gaat zorgen voor meer verkoop. Wist je dat er zelfs bepaalde ‘toverwoorden’ bestaan die dit effect hebben? Hier lees je daar meer over!
Maak je webtekst minstens 300 woorden lang
Als je een tekst schrijft voor op je website, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je tekst minstens 300 woorden lang moet zijn. Waarom? Google indexeert pas teksten wanneer ze 300 of meer tekens bevatten. Wanneer je je teksten wilt optimaliseren voor de zoekmachines (SEO), is het dus slim om wat langere teksten te schrijven en deze eventueel ook nog te voorzien van linkjes naar andere pagina’s of naar teksten op je website die met je huidige webtekst te maken hebben. Dan ziet Google dat er een duidelijk verband is tussen de verschillende pagina’s en wordt jouw website automatisch hoger in de zoekresultaten vertoond.

Gebruik meerdere afbeeldingen in je webtekst
Visuele informatie wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. De meeste mensen zijn ook visueel ingesteld en denken in plaatjes. Daarom is het verstandig om de alinea’s van je webtekst regelmatig af te wisselen met aansprekende afbeeldingen die te maken hebben met je hoofdonderwerp. Die trekken de aandacht en zorgen er ook voor dat je tekst minder lang lijkt dan hij daadwerkelijk is.
Wil je alvast zelf aan de slag? Dat kun je bijvoorbeeld doen met het handige boekje ‘Check je webtekst’ van Eric Tiggeler. Wil je 100% zekerheid van goed gestructureerde webteksten, dan is het aan te raden om een tekstprofessional in te schakelen.
Heb je iets gehad aan dit artikel? Wat is jouw ervaring rondom dit onderwerp? Laat het weten in een reactie!
Wil jij weten wat ik als tekstschrijver voor jou kan betekenen? Bijvoorbeeld met het schrijven van webteksten, blogs of andere online content? Neem vrijblijvend contact op en je ontvangt binnen 48 uur een reactie.
Piya Huisman
Tekstbureau Pluym
Nooit meer een blog missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

SEO; hoe optimaliseer je je webteksten voor Google?
SEO; voor sommige mensen klinkt het als een enge ziekte, maar het staat voor Search Engine Optimization. Zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Simpel gezegd heeft het

Hoe aanhalingstekens zorgen voor betekenis in je teksten
Het is gemakkelijk om in verwarring te raken bij het gebruik van aanhalingstekens in je tekst. Want wanneer gebruik je ze nu eigenlijk? Als je een citaat wilt opschrijven, als je de titel van een boek noemt of als je iets ironisch wilt zeggen? En hoe zit dat ook alweer precies bij het weergeven van een dialoog? Na het lezen van deze blog is het jou allemaal duidelijk!

Tone of voice; spreek je jouw potentiële klant aan met ‘jij’ of met ‘u’?
Noem je jouw potentiële klant ‘jij’ of ‘u’? Misschien heb je er niet eens bij nagedacht toen je jouw webteksten publiceerde. Ook ik stond er