Webtekst schrijven? Dit is de ideale structuur

Een webtekst schrijven begint met het verzinnen van een pakkende titel die ervoor zorgt dat mensen graag verder willen lezen. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw potentiële klanten ook de tekst lezen die daarna komt? En dat ze geen alinea’s skippen? Gelukkig bestaat er een ideale structuur voor je webteksten die je op iedere tekst kunt toepassen, zodat je boodschap altijd bij je doelgroep aankomt. Ik gebruik deze structuur zelf ook wanneer ik webteksten schrijf, dus doe er je voordeel mee.

Trek de aandacht met de eerste zin

Je start niet alleen met een aansprekende titel, ook het verzinnen van een pakkende eerste zin is van belang. Dit kun je bijvoorbeeld doen door nieuwsgierig te maken, een tegenstelling te benoemen, humor te gebruiken of een taboe te doorbreken. Daarnaast is het van belang dat je de alinea’s kort houdt. Maximaal zes regels per alinea is voldoende; mensen vinden het niet fijn om grote blokken tekst te lezen, dan haken ze al snel af. Zorg ook voor voldoende witregels tussen alinea’s om de tekst goed leesbaar te houden. 

afbeeldingen in tekst

Plaats tussenkopjes tussen de alinea's

Na de eerste en belangrijkste zin, volgt de rest van de tekst waarin je in verschillende alinea’s uitgebreid ingaat op datgene wat je wilt vertellen. Gebruik voor elke nieuwe alinea een tussenkopje dat aangeeft wat het hoofdonderwerp is van die tekst. Op die manier kunnen de snelle lezers in één oogopslag scannen waar de tekst over gaat en zijn ze eerder geneigd om die informatie in hun hoofd op te slaan. Maak de tussenkopjes niet te lang, zo houd je het voor je lezer overzichtelijk. 

Gebruik de omgekeerde piramide als basisstructuur

Uit onderzoek is gebleken dat lezers in het begin van een tekst meestal nog geïnteresseerd en geconcentreerd zijn, maar dat dit wegzakt naarmate ze verder lezen. Vooral als het gaat om teksten op het beeldscherm. Ook is de neiging groot om de tekst vluchtig te scannen of door te scrollen naar het einde, op zoek naar een samenvattend stukje of de clou. Zou je jouw belangrijkste boodschap (bijvoorbeeld: jouw oplossing voor een probleem of de waarde van jouw product of dienst) lukraak halverwege neerzetten, dan is de kans dus groot dat de lezer hieraan voorbijgaat.

Bepaal daarom wat jij écht wilt dat de lezer uit jouw tekst begrijpt en houd de zogenoemde ‘omgekeerde piramide’ aan als basisstructuur van je tekst: van belangrijkste inhoud naar minst belangrijke inhoud. Het liefst met een herhaling van de belangrijkst boodschap als clou aan het einde. Zo weet je zeker dat jouw boodschap ook de ongeduldige lezer bereikt.

structuur webtekst

Plaats altijd een call-to-action

Wanneer je een webtekst schrijft, doe je dit altijd met een duidelijk doel. Je wilt dat iemand zijn e-mailadres bij je achterlaat, zich inschrijft voor je nieuwsbrief, een offerte aanvraagt of een gesprek met jou inplant. Daarom zet je aan het einde (of ook aan het begin) van je webtekst altijd een call-to-action neer. Hierin vertel je duidelijk wat jij wilt dat de lezer nu doet. Je leidt hem of haar als het ware in de juiste richting, die als het goed is uiteindelijk gaat zorgen voor meer verkoop. Wist je dat er zelfs bepaalde ‘toverwoorden’ bestaan die dit effect hebben? Hier lees je daar meer over!

Maak je webtekst minstens 300 woorden lang

Als je een tekst schrijft voor op je website, is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je tekst minstens 300 woorden lang moet zijn. Waarom? Google indexeert pas teksten wanneer ze 300 of meer tekens bevatten. Wanneer je je teksten wilt optimaliseren voor de zoekmachines (SEO), is het dus slim om wat langere teksten te schrijven en deze eventueel ook nog te voorzien van linkjes naar andere pagina’s of naar teksten op je website die met je huidige webtekst te maken hebben. Dan ziet Google dat er een duidelijk verband is tussen de verschillende pagina’s en wordt jouw website automatisch hoger in de zoekresultaten vertoond.

webtekst structuur

Gebruik meerdere afbeeldingen in je webtekst

Visuele informatie wordt 60.000 keer sneller verwerkt dan tekst. De meeste mensen zijn ook visueel ingesteld en denken in plaatjes. Daarom is het verstandig om de alinea’s van je webtekst regelmatig af te wisselen met aansprekende afbeeldingen die te maken hebben met je hoofdonderwerp. Die trekken de aandacht en zorgen er ook voor dat je tekst minder lang lijkt dan hij daadwerkelijk is.

Wil je alvast zelf aan de slag? Dat kun je bijvoorbeeld doen met het handige boekje ‘Check je webtekst’ van Eric Tiggeler. Wil je 100% zekerheid van goed gestructureerde webteksten, dan is het aan te raden om een tekstprofessional in te schakelen. Óf natuurlijk om in jezelf te investeren en je eigen schrijfskills een flinke boost te geven.

Je schrijfskills én impact upgraden

Wil je er zeker van zijn dat je webteksten schrijft met de juiste opbouw en structuur? In mijn online training Weg met Warreltaal ga je hier actief mee aan de slag!

In deze training doe jij (als ondernemer óf werknemer) de meest essentiële schrijfskills op en leer je in slechts een paar uurtjes kristalhelder te communiceren. 💎
Bye bye wollige taal, bye bye taalinstinkers en hallo heldere, krachtige teksten die daadwerkelijk impact hebben!

Je volgt de training tijdelijk met 38% korting, voor slechts 247 euro i.p.v. 397 euro. Inclusief de gratis Bonus Cheat Sheet Mindset & Flow waarmee schrijven écht een feestje wordt!

Meld je direct aan en ontpop jezelf tot Communicatieheldin van Heb-ik-jou-daar. 🦸‍♀️ 

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter