Online zichtbaarheid vergroten: uitbesteden of zelf doen? + 7 tips

Met de juiste aanpak kun je je online zichtbaarheid gigantisch vergroten. En dat is heel nuttig als je bij je ideale klant in het vizier wil komen. In deze blogpost ontdek je wat online marketing is, hoe je je zichtbaarheid vergroot en wanneer je het uitvoeren hiervan beter aan een kenner uitbesteedt.

Zit je soms uren te zwoegen op een Insta-post, en is er vervolgens niemand die er op reageert? Vind je het lastig om in beeld te komen bij je ideale publiek? En heb je eigenlijk geen idee hoe, wanneer en waarom je je content online deelt? Dan is het hoog tijd om hier meer over te leren! Ik leg je uit wat online marketing inhoudt, hoe je je online zichtbaarheid vergroot en waarom het soms loont om er (delen van) uit te besteden. Eén, twee, drie… show ‘em what you’ve got! 💃🏽

Wat bedoelen we met online marketing en online zichtbaarheid?

Met online marketing bedoelen we het promoten van je product of dienst via online kanalen. Je wil je ideale klant bereiken en haar wild maken voor jouw aanbod. En dit kan op veel verschillende manieren. Denk aan aanbiedingen via e-mail, campagnes op social media of online winacties met influencers. Het ligt er maar net aan wie jouw ideale klant is, op welke platforms zij actief is en waar ze op ‘aan’ gaat.

Online marketing heeft verschillende doelen. Zo kun je je richten op:

  • het vergroten van je naamsbekendheid en herkenbaarheid,
  • het verhogen van conversies in je webshop, of
  • het versterken van relaties met je huidige klanten.

Bij online marketing draait het erom dat jouw ideale klant je online opmerkt. Wat jij dus moet gaan doen? Yeppersss: zichtbaar worden! 👀 Want zéker nu alles online gebeurt, is online zichtbaarheid essentieel voor jouw merkidentiteit. Ga dus even grondig na in hoeverre je nu in beeld bent voor jouw doelgroep. Wanneer ziet zij jou online voorbij schuifelen? Hoe? Waarom? En wat ziet ze dan precies? Allemaal zaken om je eens even goed over te buigen als je je online marketing en zichtbaarheid naar een hoger niveau wil tillen. Want ik zeg altijd maar zo: als mensen je niet zien, dan weten ze ook niet dat je bestaat! 🫣 

online zichtbaarheid vergroten online marketing uitbesteden tips uitleg

Hoe kun je je online zichtbaarheid vergroten?

Dus. Wat kun je nu doen om ervoor te zorgen dát ze je zien, die liefhebbende potentials van je? Het belangrijkste antwoord: op het juiste moment en op het juiste platform zichtbaar zijn. Waar je verder op moet letten? Daar ben ik met jarenlange ervaring, door schade en schande, achter gekomen.

Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik – terwijl ik allerlei content creëerde voor opdrachtgevers – mijn eigen online zichtbaarheid lange tijd links liet liggen. Als je naar mijn Insta-feed kijkt (klik meteen even op ‘volg’ nu je er toch bent😍) zie je als het goed is ook een groot verschil tussen vroeger en nu. Sinds ik er eindelijk de tijd voor heb genomen, is mijn content zowel qua inhoud als qua visuals flink verbeterd. Wat direct tot veel meer zichtbaarheid heeft geleid.

Wees dus slimmer dan dat ik was, en pak het vergroten van jouw online zichtbaarheid zo snel mogelijk aan! Echt zonde om het niet te doen. Met de volgende 7 kneiterhandige tips help ik je een handje op weg.

Tips voor het vergroten van je online zichtbaarheid

Tip 1: Timing

Timing is alles. Zoek goed uit op welke platforms jouw ideale klant rondhangt. Scrollt ze graag op Facebook? Gaat ze los op Insta? Toetert ze lekker rond op Threads? Kom erachter! Aan de hand van het algoritme van het platform bepaal jij wanneer je het beste kunt posten, in het kader van ‘je online zichtbaarheid vergroten’. Vind je dit lastig of kost het je te veel tijd? Schakel dan een (online) marketing-expert in om een plan voor je uit te werken. Dit geeft structuur en houvast.

Tip 2: Contentkalender

📆 Gebruik een contentkalender. Op een door jou uitgekozen manier. Maak ‘m in Excel, Trello, Powerpoint of desnoods in Paint: als het voor jou maar werkt. Het doel van de contentkalender is dat je een planning hebt van de content die je gaat delen. In die kalender noteer je wat voor soort content dat is, waar je het gaat publiceren en wanneer je dat doet. Hiermee zorg je ervoor dat je consistent zichtbaar blijft en dat er dus niet opeens een radiostilte is van drie maanden. Want het laatste dat jij wilt is dat je ideale klant denkt dat je van de aardbodem bent verdwenen. Toch?

Tip 3: Visuals

🌈 Ga voor opvallend. Combineer je tekst het liefst met kleurrijke of bewegende beelden. Laat jouw post een eyecatcher zijn! Want hoe opvallender jouw publicaties, hoe zichtbaarder je bent voor je doelgroep en hoe sneller zij stoppen met scrollen om te zien wat je te vertellen hebt. Hoppa!

Tip 4: Video

🎥 Misschien vind je het spannend, maar duw jezelf over de drempel heen: maak video’s! En dan niet van een leuk diertje dat je in je tuin ziet rennen, nee, ik heb het hier over video’s van jezélf! Video’s worden namelijk véél vaker bekeken dan de zogeheten ‘statische’ posts. Daarnaast bouwt je potential vertrouwen in je op als jij jezelf durft te laten zien. En dat willen we.

Tip 5: Hashtags

#️⃣ Voeg hashtags toe aan je posts om je online zichtbaarheid te vergroten. Je bereikt hier namelijk een groter publiek mee. Het verzinnen van relevante termen is niet heel lastig, maar het kan handig zijn om een expert in te schakelen die een hashtagonderzoek voor je uitvoert en jou adviseert in wat je vervolgens het beste kunt doen. Zo verschilt het aantal geadviseerde hashtags per platform bijvoorbeeld. 

Tip 6: SEO

🔍 Verbeter je online vindbaarheid. Hierin is ‘SEO’ het toverwoord. Zorg ervoor dat jouw website en blogposts zo goed mogelijk geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines als Google. Werk je met WordPress, dan is dit gemakkelijk te regelen met de plugin van Yoast. Heb je geen idee waar ik het nu allemaal over heb, en interesseert het je eigenlijk geen ene pluym om je erin te verdiepen? Schakel dan een expert in. Ik geef het je op een briefje, het is het meer dan waard.

Tip 7: Social media-strategie

Je online zichtbaarheid vergroten lukt natuurlijk altijd het beste als je dit doet vanuit een doelgerichte strategie. M’n laatste tip is dan ook: werk er eentje uit voordat je begint met het boosten van je socials. Ontdek hoe je voor meer engagement en zichtbaarheid zorgt met een social media-strategie (inclusief voorbeeld + stappenplan).

online zichtbaarheid vergroten online marketing uitbesteden tips uitleg

Online marketing uitbesteden

De oplettende lezer merkt het vast tussen de regels al op: ik ben niet schuw van een expertje hier en daar. Als ik iets kan uitbesteden omdat ik er zelf geen tijd voor heb, geen zin in heb, er niet goed in ben of het niet begrijp, dan bel ik met alle liefde een partij die het tot in de puntjes voor me regelt. En daar zitten aardig wat voordelen aan.

Zo kun je ervan uitgaan dat een expert het werk snel levert. Hij of zij is er immers in gespecialiseerd en doet dit de hele dag door. Daarnaast bespaart het jou veel tijd en energie, die je wellicht liever met je hele soul in je core business steekt.

Ook beschikt de expert vaak over marketingtools voor bijvoorbeeld betaalde advertentiecampagnes en Google-analyses. Voor jou zijn deze tools in verhouding waarschijnlijk te duur om aan te schaffen, maar niet voor je expert. Die verdient deze kosten gewoon terug met het dagelijks werken met deze tools.

En last but not least: zelf eindeloos aanmodderen zonder resultaat is voor niemand leuk en levert vaak alleen maar koppijn op. Hóé fijn is het dan als iemand het gewoon lekker uit handen neemt én doelgericht, met de juiste kennis, te werk gaat?

Je online marketing zelf doen

Ga je toch liever zélf aan de slag met het vergroten van je online zichtbaarheid? – #eigenwijsisookwijs – Ook helemaal goed! Sterker nog, dan heb ik een aanbod voor je dat jou hier goed mee op weg gaat helpen. In mijn online training ‘Soulful Contentcreatie’ leer je onder andere hoe je zelf, op een soulful manier, je online marketing kunt fixen.

In deze training kijken we vooral naar hoe je hier het beste mee omgaat. Hoe blijf je trouw aan jezelf en aan je eigen waarden? Wat voelt goed voor jou? Met heldere voorbeelden ontdek jij stap voor stap wat online marketing nou zo effectief maakt (en in andere gevallen: waarom juist níét). We gaan aan de slag met het creëren van posts die je direct kunt plaatsen. Dit doen we aan de hand van een stappenplan, heldere voorbeelden en bewezen scroll-stoppers.

Waar je je aanmeldt voor mijn training of waar je er meer over kunt lezen? Hierrrrrzo. Samen zetten we de eerste stappen en gaan we jouw online zichtbaarheid vergroten! Ready? Ik hoop je snel te zien! 💙

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten van je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter