SEO; voor sommige mensen klinkt het als een enge ziekte, maar het staat voor Search Engine Optimization. Zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Simpel gezegd heeft het te maken met het verbeteren van je website op zo’n manier, dat zoekmachines als Google of Bing je site beter kunnen lezen en hem hoger in de zoekresultaten plaatsen. Zeer belangrijk voor jou dus, wanneer je graag goed gevonden wilt worden door je potentiële klanten. En wie wil dat nu niet?
Scoren met de juiste zoekwoorden
Wanneer je aan de slag gaat met de SEO voor je website, is het belangrijk om te weten op welke termen jouw klanten zoeken in Google. Kijk hiervoor naar de vragen die jouw klanten je stellen, of maak gebruik van een zoekwoordplanner. De gemakkelijkste planner om te gebruiken voor het vinden van je zoekwoorden is die van Google AdWords. Nadat je je gratis hebt aangemeld voor een account, kun je een specifiek woord invoeren en krijg je vervolgens een lijst met gerelateerde woorden te zien waaruit blijkt waar de meeste mensen op zoeken. Een andere optie die ik vaak gebruik is Google zelf. Ik vertelde je in een vorige blogpost over SEO al over de zogenoemde Latent Semantic Indexing Keywords. Wanneer je namelijk een bepaalde zin begint te typen in de zoekbalk, verschijnen er meteen suggesties voor hoe je deze wilt afmaken. Druk je op enter, dan zie je onderaan de pagina ook nog eens gerelateerde termen staan waarop het vaakst gezocht wordt. Deze termen kun je gebruiken in je titels en in je meta-omschrijving.
Spam overigens niet je hele tekst vol met hetzelfde zoekwoord, want dan klink je als een robot. Dit kan door Google zelfs worden afgestraft, waardoor je website uiteindelijk helemaal niet meer wordt getoond in de zoekresultaten. Kies in plaats daarvan voor afwisseling met synoniemen; Google indexeert de tekst dan minstens net zo goed.

Ga meta
Om beter vindbaar te worden met je website, kun je starten met het verzinnen van een goede titel voor de content op je website. Dit wordt de meta-titel genoemd. Deze bestaat optimaal gezien uit maximaal 55 tekens en je hebt hierin als het goed is je focus keyword vernoemd. Dit is het woord dat je aan de achterkant van je website aan de complete tekst meegeeft, omdat hier het vaakst op gezocht wordt. Daaronder staat de optie om een meta-omschrijving van je blog of artikel toe te voegen. Dat is een korte samenvatting van je blog in ongeveer twee regels. Ook hier is het slim om je focus keyword te benoemen. Wanneer je de eerste alinea van je content schrijft, werkt het het beste voor de zoekmachine om ook hier het focus keyword een paar keer te laten vallen. Dan is het voor Google direct duidelijk waar je artikel over gaat. De meta-omschrijving onder een webpagina, kan het beste tussen de 120 en de 155 karakters lang zijn. Dan wordt de complete meta-omschrijving door Google getoond, wanneer iemand in de zoekmachine het stukje onder de titel leest.
Maak gebruik van tussenkopjes en heading tags
Een tekst wordt behapbaarder en makkelijker leesbaar wanneer je tussenkopjes gebruikt. Massieve blokken tekst zijn voor niemand aantrekkelijk. Om Google te laten zien dat je tussenkopjes gebruikt, maak je je tussenkopjes op met een H2 heading tag. Een H2 heading tag betekent eigenlijk gewoon dat je een paragraaf aanduidt in je content. Een H3 heading tag gebruik je voor een subparagraaf. Een H1 heading tag gebruik je altijd voor de belangrijkste kop of de titel van je stuk. Per pagina mag je van Google slechts één H1-koptitel hebben, maar je gebruikt in principe ook altijd maar één titel per artikel. Je kunt de heading tags H1, H2 en H3 vergelijken met de inhoudsopgave van een boek. De zoekmachine moet jouw website goed kunnen lezen en daarom maak je gebruik van deze gestructureerde indeling. Bedenk je wel altijd: hoe hoger het nummer achter de heading tag, hoe minder waardevol Google de tekst vindt die je geschreven hebt. Daarom raad ik altijd aan om als maximum de H3 heading tag aan te houden.

Zet linkbuilding in
Linkbuilding is ook een belangrijke factor voor het verbeteren van je SEO. Het gaat er dan om dat je voldoende relevante interne en externe links in je artikelen hebt staan, die verwijzen naar andere inhoudelijk goede content. Je kunt bijvoorbeeld een aantal door jou geschreven blogs, die veel met elkaar te maken hebben, naar elkaar doorlinken. Maar je kunt ook naar de website van een externe partij doorlinken, bijvoorbeeld omdat je daar goede informatie vandaan hebt gehaald. Het hebben van veel kwalitatieve backlinks doet ook wonderen voor de positie van je website in Google. Dit zijn links die door anderen naar jouw site worden gelegd. Hoe beter jouw content is, hoe meer backlinks je van anderen zult krijgen. Daarnaast kun je natuurlijk altijd aan andere bloggers of aan klanten vragen of zij naar jouw website door willen linken. Doe dit overigens niet te vaak. Google zal zien dat je binnen no time nieuwe backlinks hebt verzameld en de conclusie trekken dat het niet kan kloppen, waardoor jouw content voortaan minder vaak getoond wordt in de zoekmachine.

Optimaliseer jouw bestaande content
Een laatste belangrijke tip die je nu al kunt toepassen, is het optimaliseren van oude blogs op je website. Zorg ervoor dat ze in ieder geval minimaal 300 woorden lang zijn, anders worden ze niet geïndexeerd door Google. Pas sommige teksten aan, zodat de informatie weer up-to-date is en voeg afbeeldingen toe die je in de achterkant van je website een Alt Tag meegeeft. Wat dat is? Een woord of korte zin die je de afbeelding meegeeft, zodat Google als het ware kan ‘lezen’ wat er precies op het plaatje te zien is. Je hoeft natuurlijk niet al je oude blogs in één keer te optimaliseren. Probeer eens één blog per week aan te passen, dan zie je na een aantal weken dat je op een organische manier een stuk meer websitebezoekers hebt. Die natuurlijk allemaal nieuwsgierig zijn naar wat jij ze te bieden hebt.
Welke SEO-tip ga jij het eerst toepassen, denk je? Laat het weten in een reactie!
Met een beetje hulp van mijn tekstbrein klim jij moeiteloos omhoog in de zoekresultaten. Bijvoorbeeld door magisch sterke webteksten en/of blogs die SEO-proof worden aangeleverd. Neem vrijblijvend contact op en je ontvangt binnen 48 uur een reactie.
Piya Huisman
Tekstbureau Pluym
Nooit meer een blog missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Webtekst schrijven? Dit is de ideale structuur
Een webtekst schrijven begint met het verzinnen van een pakkende titel die ervoor zorgt dat mensen graag verder willen lezen. Maar hoe zorg je er

Meer klanten met deze 5 toverwoorden
Meer klanten krijgen, dat wil elke ondernemer. Maar we toveren ze niet zomaar ergens vandaan. Of toch wel? Van bepaalde woorden is bewezen dat zij

Zakelijk bloggen: waarom je er nú mee moet beginnen + 5 gouden tips!
Zakelijk bloggen zie je niet voor niks steeds vaker gebeuren. Of je nu liftmonteur, goudsmid of spiritueel coach bent, je kunt er als ondernemer beter