‘Show, don’t tell’ is een veelgehoord schrijfadvies. En dat is niet zonder reden: of je nu werkt aan een reclametekst of een roman, het toepassen van ‘show, don’t tell’ maakt jou gegarandeerd een betere schrijver! Ik geef je 3 tips én een schrijfoefening om direct mee aan de slag te gaan.
Waarom ‘show, don’t tell’ belangrijk is
‘Show, don’t tell’ (ofwel ‘tonen, niet vertellen’) is eigenlijk een vrij logisch advies als je stilstaat bij de vraag waarom jij schrijft wat je schrijft. Je geeft woorden aan de beelden die jij in gedachten hebt, met als doel dat je doelgroep deze beelden net zo levendig voor zich ziet.
Denk maar eens aan een reclame voor bier. Van het vertrouwde geluid van het openen van het flesje, tot het inschenken van de gouden vloeistof… Door de beelden krijg je veel meer trek dan wanneer jou alleen zou worden verteld dat het lekker smaakt. ‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden’ is dan ook niet voor niets een bekende uitspraak.

3 tips voor het juist toepassen van ‘show, don’t tell’
Wat zegt iemand als hij een boek fantastisch vond? Dat hij zich helemaal verloor in het verhaal en de wereld om hem heen vergat. Dit bereik je onder andere door je doelgroep in de huid te laten kruipen van de hoofdpersoon. Met de volgende 3 tips weet jij hoe en wanneer je het advies ‘show, don’t tell’ moet toepassen.
TIP #1: zintuiglijk en gedetailleerd schrijven
Je doelgroep wil zich volledig kunnen inleven in de hoofdpersoon. Gebruik daarvoor jouw eigen ervaringen rondom zintuigen en lichaamstaal. Wat hoor je als je jouw voet in een dikke laag sneeuw zet? Hoe staat iemand erbij als hij zich terneergeslagen voelt? Wat gaat er door je heen als je op een citroen kauwt? Wat proef je als je een hamburger eet die iets te lang op de barbecue heeft gelegen? Stel jezelf dit soort vragen en pas vervolgens zintuiglijk en beeldend schrijven toe. Dus: omschrijf de specifieke geluiden, smaken, geuren, beelden en sensitieve belevingen die bij je opkomen. In mijn vorige blog ‘Een boek schrijven. Hoe begin je?’ las je al dat dit een perfecte manier kan zijn om überhaupt jouw eerste scène op papier te krijgen.
Ik geef je een voorbeeld. Je zou kunnen vertellen dat de hoofdpersoon – laten we hem Bob noemen – niet kan slapen en dit hem frustreert. Maar veel sterker is het om je doelgroep te laten voelen hoe Bob dit ervaart. Beschrijf daarom liever hoe zijn gedachten beginnen te malen en hoe hij blijft woelen en draaien tot hij met een woeste beweging de deken van zich afgooit. Je doelgroep moet die deken zelf voelen broeien. Ze moet de onrust en frustratie voelen van de momenten dat ze zelf heeft wakker gelegen.
TIP #2: de juiste verhouding tussen het geven en weglaten van informatie
Je doelgroep blijft actief betrokken bij het verhaal wanneer ze zelf invulling kan geven aan wat ze denkt te lezen. In plaats van dat je uitlegt dat Bob de slaap niet kan vatten en waarom, laat je haar liever zelf tot de conclusie komen dat er iets is dat Bob wakker houdt. Ze zal zich afvragen waarom dat is, krijgt de ruimte om er zelf invulling aan te geven en wil doorlezen om te zien of ze het goed heeft aangevoeld.
In plaats van dat je dit denkproces van je doelgroep wegneemt door alles voor haar voor te kauwen, houd je haar geïntrigeerd en gemotiveerd om door te lezen. Onderschat je doelgroep dus niet! Maar, pas wel op met het verwerken van te veel mysterie: aan het einde van het verhaal moet ze de duidelijkheid krijgen waar ze naar op zoek was. Weeg dus goed af welke informatie je wel en niet achterwege kan laten en voor hoe lang.
TIP #3: wanneer ‘tell, don’t show’ effectiever is
Het is niet altijd nodig om een situatie uitgebreid te beschrijven. Soms is het juist beter om de details achterwege te laten. Je kunt voor de levendigheid best een bijpersoon overdreven veel met zijn ogen laten knipperen. Maar een heel uitgebreide beschrijving van hoe en waarom die tic zich ooit heeft ontwikkeld, is niet van toegevoegde waarde voor de rest van het verhaal. Het zal de vaart in het verhaal onnodig verminderen en je doelgroep raakt zo sneller haar focus kwijt op waar het eigenlijk om gaat. Vraag je daarom steeds af of het tonen van een situatie écht van toegevoegde waarde is of niet.

BONUS: schrijfoefening
Heb je iets nieuws geleerd uit dit artikel? Dan is het tijd om deze kennis om te zetten in actie! Bij deze een oefening waarmee je direct aan de slag kunt. Extra leuk als je jouw resultaat deelt in een reactie!
Pas ‘show, don’t tell’ toe op (een van) de volgende zinnen. Hoe uitgebreider hoe beter!
1. Saskia is beledigd en loopt boos weg.
2. Bob probeerde zijn verliefdheid niet te laten merken.
3. De koelkast staat vol met producten die over datum zijn.
Wil je eerst nog meer inspiratie opdoen? In dit filmpje worden duidelijke voorbeelden gegeven van hoe je bepaalde zinnen levendiger kunt maken.
Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕
Meer schrijftips? ✨
✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Storytelling: het geheim van Walt (+ formule en stappenplan!)
Er was eens een klein olifantje dat dankzij een betoverde veer kon vliegen. Do I need to say more? Jij snapt natuurlijk gelijk dat dit

Call-to-action: wat, hoe en waarom? + Call-to-action voorbeelden
Deel nú deze blogpost en ontvang vandaag nog mijn e-book! Boem: een call-to-action, zo in je schoot geworpen. Vaak hebben potentiële klanten nét dat extra

Schrijfvaardigheid: het nut van copywriting skills + de innerlijke criticus ontmaskerd
Je schrijfvaardigheid naar een hoger niveau tillen: dat kan iedereen. Ja, ook jij! En na het lezen van deze blogpost snap je waarom ik dat zeg.

Persona’s maken: Breng je ideale klant tot leven * Inclusief persona-template & persona-voorbeeld
Meet Guusje. Ze is 33 jaar, sociaal, gedreven en wil altijd het beste uit zichzelf halen. Ze leert dingen door ze te ervaren en gaat

Beeldend en zintuiglijk schrijven voor je business
Zodra je jouw ‘pluym’ vanuit de inkt op het blad zet, gebeuren er de mooiste dingen. Betoverende woorden vloeien uit je hand. Magie spat als

Klantreis in kaart brengen: hoe en wat? + touchpoints voorbeelden
Tussen het punt waarop jouw potentiële klant van je aanbod hoort en het moment waarop hij of zij daadwerkelijk tot aankoop overgaat, zit een heel

Soulful, authentieke content vs. gladde verkooppraatjes: maak soulful impact met je business
Een verkoper komt op straat naar je toe en probeert jou vanuit het niets, ongevraagd iets aan te smeren. De superlatieven vliegen je om de

Storytelling toepassen: hoe en waarom? (Inclusief dé gouden tip!)
Storytelling is een onmisbare tool als je jouw product of dienst goed wil verkopen. Maar wat maakt dat het zo goed werkt? En hoe zet

Non-fictieboek schrijven: 10 tips
Een non-fictieboek schrijven, daar komt best wat bij kijken. In het vorige artikel deelde ik al hét stappenplan om effectief en doelgericht te werk te