Storytelling toepassen: hoe en waarom? (Inclusief dé gouden tip!)

Storytelling is een onmisbare tool als je jouw product of dienst goed wil verkopen. Maar wat maakt dat het zo goed werkt? En hoe zet je het in voor jouw bedrijf? Na het lezen van dit artikel begrijp je de kracht van storytelling én weet je hoe je het moet toepassen.

Wat is storytelling?

Storytelling is het vertellen van verhalen aan jouw potentiele klant. Verhalen die zorgen voor een gevoel van betrokkenheid en binding. Verhalen die subtiel inspelen op zijn/haar behoeftes, verlangens en dromen zónder de eigenlijke verkooppraat (koop dit, doe dat).

Waarom werkt storytelling zo goed?

Wil je succesvol zijn, dan moet jouw content klantgericht zijn. En laat storytelling daar nu dé tool voor zijn. Bij storytelling verplaats je namelijk de focus van jouw zakelijke behoefte (‘Ik moet dit verkopen’) naar de behoefte van jouw klant (‘Hij heeft dit nodig, want …’).

Verhalen hebben de macht om te verleiden, te (ver)binden en te boeien. Ze kunnen een hart sneller laten kloppen en iemand tot actie aanzetten. Ze kunnen iemand raken, doordat men zich in het verhaal herkent.

storytelling stories matter belang van verhalen

Een andere reden waarom storytelling zo goed werkt is omdat verhalen zorgen voor samenhang. We onthouden theoretische stof veel beter wanneer deze wordt ondersteund door een verhaal dat het visueel maakt. Het wordt concreter, begrijpelijker én interessanter. En bovendien makkelijker om na of door te vertellen (ofwel: mond-op-mondreclame).

Vertel je het verhaal goed, dan voelt jouw potentiële klant zich niet alleen aangesproken, maar ook begrepen. Dat geeft hem vertrouwen in jouw kennis en kunde. Hét fundament voor een goede en langdurige zakelijke relatie.

Hoe pas je storytelling toe?

Richt je bij het schrijven van content op de verlangens en doelen van jouw potentiële klant. Let op: dit is niet direct jouw product of dienst, dus daag jezelf uit om de (zowel dagelijkse als diepste) verlangens van jouw doelgroep goed te onderzoeken. Wat brengt jouw product of dienst iemand, behalve het product of de dienst zelf? Waar biedt jouw aanbod dé oplossing voor? Waar leidt dat toe? En hoe sluit dit aan op de behoeftes en wensen van jouw potentiële klant?

Stel je voor dat je elektrische keukenapparaten verkoopt. Richt je je alleen op de feiten, dan zal de productomschrijving iemand minder raken en dus minder snel tot actie aanzetten. Wil je iemands hart sneller laten kloppen, richt je daar dan ook op. Wat is voor jouw potentiele klant écht belangrijk?

storytelling voorbeeld

Voorbeelden van storytelling

Wat brengt een citruspers voor een gezin? Iemands hart gaan niet per se sneller kloppen van termen als ‘160 Watt’, ‘antislipbodem’ of ‘sapcontainer’. Wel van: een betere weerstand, een frisse start van de dag, het vertrouwen dat je goed voor jezelf en/of je gezin zorgt, het aantrekkelijke idee van een uitgebreid ontbijt, enzovoort.

Een ander voorbeeld is de manier waarop Telfort reclame maakt. Hoofdpersoon Hans was ooit schathemeltjerijk maar verloor al zijn geld. Toch ervaart hij nog volop luxe in zijn leven, en dat allemaal dankzij Telfort. De kijker hoeft geen miljonair te zijn om zich in de heerlijk sociaal onhandige Hans te herkennen. Zijn wensen komen namelijk vooralsnog overeen met die van de kijker. Sterker nog, als zelfs een ex-miljonair zich er zo rijk door voelt, móet het product wel goed zijn.

Ga dus op zoek naar de werkelijke, onderliggende motivatie van iemand. Wat maakt dat hij zou kiezen voor het kopen van jouw product/dienst? Zet dit om in een verhaal dat jouw potentiële klant prikkelt, boeit en bindt.

Dé gouden tip: geloofwaardigheid is cruciaal

Maar… onderschat jouw publiek niet! Als je als oliemaatschappij vertelt over hoe je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan terwijl je in de praktijk heel iets anders laat zien, dan heeft dat hele verhaal geen waarde en dus geen zin. Potentiële klanten prikken erdoorheen als je niet eerlijk bent.

Geloofwaardigheid is cruciaal voor jouw authenticiteit en voor het vertrouwen dat men in jou heeft. Want: als jij zelf niet enthousiast én eerlijk kunt vertellen wat jouw bedrijf doet, geloof je dan zelf eigenlijk wel in de waarde ervan? Sta je er dan wel helemaal achter? En zo kom ik bij mijn allerlaatste tip voor het toepassen van storytelling.

Vertel eens, wat is jóúw verhaal?

Behalve een goede contentmarketing rondom jouw product of dienst, is het gezicht achter een bedrijf van groot belang. Als mensen zien wie jij bent én ook nog eens een eerlijk en authentiek verhaal lezen over waarom jij doet wat je doet, dan zorgt dat direct voor vertrouwen en een snellere emotionele binding.

Ik daag je uit om middels storytelling jouw persoonlijke verhaal te schrijven. Jouw ‘waarom’ waardoor potentiële klanten snappen wie jij bent als persoon, waar je voor staat en waarom jij doet wat je doet. Waarom ben jij het bedrijf begonnen? Met welke motivatie, wat wilde je precies bereiken? Wat heb jij te bieden? Waar gaat jóúw hart sneller van kloppen?

En denk nu niet dat jij geen verhaal hebt; de ziel van jouw bedrijf, dat ben jij.

Stappenplan, formule en meer in mijn (stoom)cursus Magische Storytelling

Wil je jouw impact écht een flinke boost geven? Met mijn stoomcursus Magische Storytelling ontdek je hoe je magische, magnetische content creëert waarmee je jouw klantenbestand met gemak verdubbelt.

In deze cursus deel ik álle essentiële ingrediënten van storytelling en neem ik je aan de hand terwijl jij stap voor stap mijn magische storytelling-formule doorloopt: de basis van mijn storytelling-stappenplan. Zo doe je niet alleen dé essentiële storytelling-skills (& secrets!) op, maar eindig je ook met content die je direct voor jouw business kunt inzetten. En dat alles in slechts 1,5 tot 2 uur.

(Of langer, als je wilt, want je houdt eeuwig toegang tot de online leeromgeving en kunt het stappenplan dus steeds weer opnieuw gebruiken voor nieuwe content!)

De cursus is inclusief:

 • inspirerende voorbeelden van storytelling
 • mijn unieke en magische storytelling-formule
 • een helder storytelling-stappenplan dat je ook voor
  nieuwe content steeds weer kunt inzetten
 • een out of the box uitdaging
 • persoonlijke video’s
 • een snuggere samenvatting
 • een mini-quiz
 • én een mooie korting voor een vervolgcursus

 

Je volgt de cursus Magische Storytelling tijdelijk voor slechts €47,- (originele prijs: €149,-)!

Direct next level?

Wil je niet alleen met storytelling aan de slag, maar direct next level gaan en dé reddende engel worden van je doelgroep? In mijn uitgebreidere online training Content Cupido ga je naast storytelling ook actief aan de slag met:

 • jouw tone of voice;
 • magisch (ofwel: zintuiglijk en beeldend) schrijven, én
 • het verband leggen tussen jouw aanbod en de behoefte van jouw ideale klant.


Check it outtaaa!

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter