Synoniemen belangrijk voor tekstkwaliteit én SEO

Synoniemen. Als tekstschrijver en taalliefhebber ben ik er gek op! De Nederlandse taal is bijzonder veelzijdig en het is zonde om daar geen gebruik van te maken. Niet alleen omdat het een tekst sterk kan verbeteren. Ook als blogger of ondernemer met een website moet je de kracht van synoniemen niet onderschatten. Waarom? Omdat Google er (bijna) net zoveel van houdt als ik.

Synoniemen voor meer sjeu

Ik overdrijf niet: synoniemen.net is mijn beste vriend tijdens het schrijven of redigeren van teksten. Ideaal als je even geen creatieve ingeving hebt. Maar bovenal leuk! Wie had ooit gedacht dat je in plaats van het saaie woord ‘uitschot’, kunt kiezen voor een veel schattiger alternatief: ‘schorriemorrie’? En dat er voor ‘poepen’ wel 100 synoniemen bestaan? Oké, niet allemaal even officieel, maar toch een bijzondere verrijking van je woordenschat.

Door het gebruik van synoniemen wordt een tekst minder eentonig en voelt deze een stuk natuurlijker aan, dan wanneer je eenzelfde woord twintig keer herhaalt.

Synoniemen kunnen je ook helpen een tekst kernachtiger en minder wollig te maken. Denk aan: ‘tevens’ -> ‘ook’, ‘doch’ -> ‘maar’ en ‘omtrent’ -> ‘over’.

Synoniemen voor SEO

‘Om hoog in Google te scoren, moet je het gewenste zoekwoord zo vaak mogelijk in de tekst laten terugkomen.’ Dit was een tijd terug hét SEO-geheim, maar inmiddels is het sterk achterhaald. Integendeel; jouw site wordt hierdoor tegenwoordig al snel als verdacht bestempeld, waardoor je zelfs láger kunt eindigen in Google. 

Google bepaalt de waarde van jouw tekst nu op een wel heel menselijk niveau:
– Google hecht waarde aan een goede leesbaarheid;
– Google herkent zoekwoorden én gerelateerde zoektermen (ofwel: synoniemen).

Wissel je het gewenste zoekwoord af met een synoniem, dan doet jouw tekst natuurlijker aan en wordt hij prettiger leesbaar voor je lezers. Terwijl je dus minstens zo goed – zo niet beter – zal worden gevonden door zoekmachines.

SEO synoniemen

Google: een walhalla voor SEO-synoniemen

Weet je niet welke alternatieven je het beste kunt gebruiken voor jouw gewenste zoekwoord? Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar Google geeft zelf al veel suggesties. Behalve dat hij gerelateerde zoektermen herkent, stelt hij ze namelijk zelf voor. Ik heb het over de LSI-woorden (LSI staat voor Latent Semantic Indexing) die onderaan de pagina verschijnen wanneer je zoekt op een bepaalde term of zin. Je kunt het gekozen zoekwoord hiermee afwisselen, zodat jouw artikel of website nóg beter vindbaar wordt in Google.

Tip: Net als met het herhalen van eenzelfde woord, moet je het gebruik van synoniemen ook niet overdrijven. Zie hier hoe Joey van Friends net iets té enthousiast was en de plank daardoor volledig missloeg. 😉

Wil je zelf nooit meer de plank mislaan als het gaat om sterke teksten? Check dan zeker even m’n online trainingen. Hiermee doe je niet alleen essentiële kennis en schrijfskills op, maar verdubbel je ook nog eens met gemak je impact, omzet en klantenbestand. Say whuttt?! Ja echt. Check it outaaa!

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter