Synoniemen. Als tekstschrijver en taalliefhebber ben ik er gek op! De Nederlandse taal is bijzonder veelzijdig en het is zonde om daar geen gebruik van te maken. Niet alleen omdat het een tekst sterk kan verbeteren. Ook als blogger of ondernemer met een website moet je de kracht van synoniemen niet onderschatten. Waarom? Omdat Google er (bijna) net zoveel van houdt als ik.
Synoniemen voor meer sjeu
Ik overdrijf niet: synoniemen.net is mijn beste vriend tijdens het schrijven of redigeren van teksten. Ideaal als je even geen creatieve ingeving hebt. Maar bovenal leuk! Wie had ooit gedacht dat je in plaats van het saaie woord ‘uitschot’, kunt kiezen voor een veel schattiger alternatief: ‘schorriemorrie’? En dat er voor ‘poepen’ wel 100 synoniemen bestaan? Oké, niet allemaal even officieel, maar toch een bijzondere verrijking van je woordenschat.
Door het gebruik van synoniemen wordt een tekst minder eentonig en voelt deze een stuk natuurlijker aan, dan wanneer je eenzelfde woord twintig keer herhaalt.
Synoniemen kunnen je ook helpen een tekst kernachtiger en minder wollig te maken. Denk aan: ‘tevens’ -> ‘ook’, ‘doch’ -> ‘maar’ en ‘omtrent’ -> ‘over’.
Synoniemen voor SEO
‘Om hoog in Google te scoren, moet je het gewenste zoekwoord zo vaak mogelijk in de tekst laten terugkomen.’ Dit was een tijd terug hét SEO-geheim, maar inmiddels is het sterk achterhaald. Integendeel; jouw site wordt hierdoor tegenwoordig al snel als verdacht bestempeld, waardoor je zelfs láger kunt eindigen in Google.
Google bepaalt de waarde van jouw tekst nu op een wel heel menselijk niveau:
– Google hecht waarde aan een goede leesbaarheid;
– Google herkent zoekwoorden én gerelateerde zoektermen (ofwel: synoniemen).
Wissel je het gewenste zoekwoord af met een synoniem, dan doet jouw tekst natuurlijker aan en wordt hij prettiger leesbaar voor je lezers. Terwijl je dus minstens zo goed – zo niet beter – zal worden gevonden door zoekmachines.

Google: een walhalla voor SEO-synoniemen
Weet je niet welke alternatieven je het beste kunt gebruiken voor jouw gewenste zoekwoord? Misschien heb je er nog nooit bij stilgestaan, maar Google geeft zelf al veel suggesties. Behalve dat hij gerelateerde zoektermen herkent, stelt hij ze namelijk zelf voor. Ik heb het over de LSI-woorden (LSI staat voor Latent Semantic Indexing) die onderaan de pagina verschijnen wanneer je zoekt op een bepaalde term of zin. Je kunt het gekozen zoekwoord hiermee afwisselen, zodat jouw artikel of website nóg beter vindbaar wordt in Google.
Tip: Net als met het herhalen van eenzelfde woord, moet je het gebruik van synoniemen ook niet overdrijven. Zie hier hoe Joey van Friends net iets té enthousiast was en de plank daardoor volledig missloeg. 😉
Heb je iets gehad aan dit artikel? Wat is jouw ervaring rondom dit onderwerp? Laat het weten in een reactie!
Wil jij weten wat ik als tekstschrijver voor jou kan betekenen? Bijvoorbeeld met zakelijke teksten, schrijfcoaching of een manuscriptanalyse? Neem vrijblijvend contact op en je ontvangt binnen 48 uur een reactie.
Piya Huisman
Tekstbureau Pluym
Nooit meer een blog missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Webtekst schrijven? Dit is de ideale structuur
Een webtekst schrijven begint met het verzinnen van een pakkende titel die ervoor zorgt dat mensen graag verder willen lezen. Maar hoe zorg je er

SEO; hoe optimaliseer je je webteksten voor Google?
SEO; voor sommige mensen klinkt het als een enge ziekte, maar het staat voor Search Engine Optimization. Zoekmachineoptimalisatie in het Nederlands. Simpel gezegd heeft het

Wollig taalgebruik (tot op zekere hoogte) vermijden
Of je nu ondernemer bent of schrijver, je bent vast al eens gewaarschuwd: ‘Waak voor wollig taalgebruik!’ Misschien hebben opdrachtgevers of uitgevers je gevraagd om