Van clichéfiguur naar realistisch personage (+ gouden tips!)

Een clichéfiguur doet af aan de geloofwaardigheid en meeslependheid van een verhaal. En dus ook van dat sterke staaltje storytelling dat je wil gaan toepassen voor meer impact met je business. Voordat ik je uitleg hoe je stap voor stap tot een boeiend en realistisch personage komt, vertel ik eerst waarom dit zo belangrijk is. Ook verklap ik alvast hét onmisbare ingrediënt én geef ik de eerste twee gouden tips weg.

De kracht van realistische personages

Begin je met het bedenken van een personage, dan zul je zien dat je al snel uitkomt op een clichéfiguur. Iemand met een bepaald voorkomen en een bepaalde eigenschap die hem of haar typeert. Denk aan het domme blondje, de gemene stiefmoeder of de knappe miljonair die zich onoverwinnelijk voelt. Je kunt je hier ook direct bepaalde scenario’s bij voorstellen. Maar echt spannend of herkenbaar voor de lezer, is zo’n karakter niet.

Bovendien is het allerbelangrijkste dat je doelgroep zich met de hoofdpersoon (en bijpersonen) kan identificeren. Alleen dan kan ze zich volledig verliezen in het verhaal, komen de personages tot leven en komt jouw boodschap écht bij haar aan. Zonder de herkenning van persoonlijke gevoelens, acties en struggles blijft het karakter vlak. Niet voor niets wordt een clichéfiguur in het Engels een flat character genoemd.

Ook moeten de acties van de personages begrijpelijk zijn om het verhaal realistisch te maken. Zonder een motief voor bepaald gedrag, blijft het een raadsel waarom bijvoorbeeld een kersverse moeder haar partner afsnauwt en lijkt het lukraak te gebeuren. Verantwoord je haar acties, bijvoorbeeld door te laten zien dat ze weinig slaapt, dan maak je haar keuzes en dus het hele verhaal direct geloofwaardiger.

clichéfiguur realistisch personage schrijven innerlijk conflict

Hét basisingrediënt voor een realistisch personage

Net zoals jij en ik niet slechts één typerende eigenschap hebben, zo bestaat het karakter van een realistisch personage uit meerdere lagen. Het toevoegen van tegenstrijdigheid is daarbij een onmisbare stap. Zo zorg je ervoor dat er een (innerlijk) conflict ontstaat, waardoor het personage wordt uitgedaagd en een ontwikkeling kan meemaken. Met als gevolg veel meer diepgang in het verhaal en in het karakter, en daardoor veel meer herkenning voor je doelgroep. En, ook niet onbelangrijk: zonder conflict, geen (spanning in het) verhaal.

Laat jouw lezer die kersverse moeder daarom van een andere kant kennen. Zoals het hebben van een bepaalde onzekerheid die ze met man en macht verborgen probeert te houden, uit angst dat men haar als ‘zwak’ gaat zien. Tot er natuurlijk een moment komt waarop ze wordt gedwongen het conflict aan te gaan. Dit werkt meteen inspirerend voor meer scènes, waarin je bijvoorbeeld antwoord geeft op de vraag waarom ze die onzekerheid heeft en hoe ze zichzelf daarbij tegenkomt in alledaagse situaties. Ook kun je met flashbacks teruggaan naar het moment dat de onzekerheid is ontstaan. Het mooiste is om dit niet allemaal in één keer, maar gaandeweg het verhaal steeds meer uit de doeken te doen. Afhankelijk van hoe lang jouw verhaal mag duren natuurlijk. 😉

GOUDEN TIP #1

Pas op voor het zogenoemde Fisherman’s Friend-effect. Wil je van clichéfiguur naar een personage met diepgang en heb je als basiskarakter bijvoorbeeld een bouwvakker van weinig woorden? Inmiddels is de stoere bouwvakker met het kleine hartje zó bekend, dat dit óók cliché is geworden. Denk daarom iets meer out of the box en ga op zoek naar andere aspecten die je niet bij hem zou verwachten. Een aparte hobby, een bepaalde angst, een wens of geheim waar hij niet voor uit durft te komen, et cetera.

fisherman's friend effect schrijven clichéfiguur


GOUDEN TIP #2

Heb je een personage voor ogen met aspecten die ver van je af staan? Ga dan op onderzoek uit. Heb je bijvoorbeeld bedacht dat jouw personage in een rolstoel zit? Vraag dan iemand in eenzelfde situatie of je hem een aantal vragen mag stellen over wat dit op verschillende vlakken voor hem betekent. Tijdens dagelijkse gebeurtenissen, sociaal, emotioneel, enzovoort. Zo vorm je een realistischer en completer beeld van jouw personage.

Écht aansluiten op de beleving van je doelgroep, betekent dus ook: doelgroeponderzoek. Ga met haar in gesprek en baseer de hoofdpersoon van je verhaal op het beeld dat je van haar krijgt.

In mijn volgende blog vind je een uitgebreid 5-stappenplan, waarmee je jouw personage(s) 100% tot leven kunt laten komen, voor jezelf én voor je doelgroep. Inclusief een derde gouden tip!

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter