Wat zijn kernwaarden? Voorbeelden, tips & zielsmissie

Kernwaarden vormen het kompas van je organisatie of onderneming. Ze geven richting aan de koers die je met je bedrijf vaart, op een manier die 100% bij jou past. In deze blogpost ga ik dieper in op wat kernwaarden zijn, waarom het zo belangrijk is om ze helder te hebben en wat de link is tussen kernwaarden en je missie, visie en strategie. Zet je schrap voor voorbeelden van kernwaarden, voor tips hoe je ze in je tekst verwerkt én voor de onthulling van de bijzondere link tussen jouw kernwaarden en zielsmissie.

Sla jij graag spijkers met koppen? Pak je altijd flink door met je bedrijf en neem je geen genoegen met halve maatregelen? Grote kans dat ‘daadkrachtig’ dan één van jouw kernwaarden is. In dit artikel komen er nog veel meer voorbeelden van kernwaarden op tafel en leg ik je uit waarom het zo extreem waardevol is om die van jezelf te ontdekken. We gaan in op het koppelen van je kernwaarden aan jouw zielsmissie en je komt erachter dat het je teksten een joekel van een boost geeft. Benieuwd naar wie, wat, wanneer, waarom? Lees dan maar gauw doorrrrr! 💫

Wat zijn kernwaarden?

Kernwaarden zijn het ‘hoe’ van jouw handelen. Ze omvatten de belangrijkste waarden binnen je bedrijf. Met je kernwaarden breng je jouw zielsmissie tot uiting in dat wat je doet en waar jij als organisatie voor staat. Ze dienen als het ware als een kompas. Een kompas dat jou helpt om bij elke beslissing en bij iedere handeling trouw te blijven aan wat jij écht belangrijk vindt. En of je nu een eenmanszaak hebt of dat er een aantal mensen voor je werken: zorg dat je je kernwaarden helder hebt. Wel zo fijn voor jezelf, je eventuele team en natuurlijk je klanten. Met duidelijke kernwaarden voorkom je namelijk veel discussies. Het maakt het voor iedereen crystal clear hoe jij te werk gaat.

Het in beeld krijgen van je kernwaarden is een mégabelangrijke stap in het ontdekken van jouw unieke waarde. En het mooie is: diep van binnen weet jij alláng wat die kernwaarden zijn. De lol is om ze nog even boven water te hengelen. Zodat jij je er écht bewust van bent en je je hele doen en laten erop kunt aanpassen. Idealiter heeft je bedrijf drie tot maximaal vijf kernwaarden die in één keer verklaren hoe en waarom jij je zaakjes op jouw authentieke manier aanpakt. Verderop in dit artikel gaan we in op voorbeelden van deze kernwaarden én op hoe je die van jezelf ontdekt. 

Missie, visie, strategie: kernwaarden zijn overal aan gelinkt

Even een stapje terug. Je zielsmissie. Misschien heb je het al gemerkt, maar ik kan dus niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om die van jezelf te kennen. Het komt tot uiting in alles wat je zelf, vanuit liefde en passie, doet. Om je een beeld te geven van wat ik met zielsmissie bedoel, hierbij de mijne:

Ik wil anderen inspireren om hun unieke waarde oprecht en vol zelfvertrouwen met de wereld te delen. Op een manier die 100% past bij wie zij in essentie zijn en waar hun zielsmissie vanaf spat.

Doordat ik precies weet wat mijn zielsmissie is, was het een fluitje van een cent voor me om mijn visie en strategie te verwoorden. Maar wacht even… Visie? Strategie? Jup. Even die weggezakte kennis opfrissen, luitjes. Met een visie geef je richting aan je missie. De strategie is daar vervolgens het concrete actieplan van. Hebben we ‘m weer? Mooi! Want hier komen je kernwaarden om de hoek kijken. Door je kernwaarden te koppelen aan je missie, visie en strategie, is jouw plaatje in één keer helemaal compleet. Wat je daarom als de wiedeweerga moet gaan doen? Juiiiist, die kernwaarden ontdekken! 🤘 

kernwaarden voorbeelden tips

Kernwaarden: voorbeelden en tips om ze in je tekst te verwerken

Er bestaan tientallen, zo niet hónderden, verschillende kernwaarden. Ik zal het je besparen om ze allemaal in dit artikel te slingeren, want dan zit je de lijst volgend jaar kerst nog steeds door te akkeren. Laten we het bij een aantal kernwaarden-voorbeelden houden, let op:

  • assertiviteit
  • bekwaamheid
  • communicatie
  • energiek
  • humor
  • inlevingsvermogen
  • eerlijkheid
  • solidariteit
  • zelfstandigheid

 

Je ziet: het gaat echt álle kanten op. En maar goed ook, want ieder mens is uniek. En daarmee ook iedere organisatie. Want door het hebben van een eigen ‘set’ kernwaarden, onderscheid jij je van de rest. Je streeft er je zielsmissie mee na en zorgt ervoor dat je alles wat je doet vanuit pure passie, overtuiging en liefde doet. Mijn tip is dan ook: duik eens in de wereld van de kernwaarden. Onderzoek op je gemakje welke er allemaal bestaan. Noteer vervolgens de kernwaarden die belangrijk zijn voor hoe jij jezelf en je missie wilt uitdragen aan anderen.

Het mooie aan dit alles is dat het je communicatie in één klap een stuk makkelijker maakt. Met je kernwaarden weet je immers van waaruit je handelt en hoe je wil overkomen. Hecht je bijvoorbeeld veel waarde aan humor? Dan kun je in je teksten af en toe het ironische randje opzoeken of wat luchtigheid creëren met woordgrappen. Heb je meer met de kernwaarde ‘inlevingsvermogen’? Schets dan situaties in je content waarin je je helemaal onderdompelt in de situatie van de klant, om vervolgens met mogelijke oplossingen op de proppen te komen. Je ziet: kernwaarden geven richting aan alles wat je doet. Oók als het om het schrijven van je teksten gaat. Met dit kompas ga jij het helemaal nailen

Ontdek je kernwaarden

Nu kán ik me zo voorstellen dat je het wel fijn vindt als je wat hulp krijgt bij het scherp krijgen van je kernwaarden. En bij het vinden van je zielsmissie, mocht je die nog niet helder hebben. In mijn online training Soulful Contentcreatie behandelen we deze onderwerpen stap voor stap. We gaan met praktische oefeningen aan de slag om via onder meer je zielsmissie en je kernwaarden tot de perfecte basis van magische teksten te komen. Wat wil een mens nog meer? Voeg de daad vandaag nog bij het woord en meld je hier aan voor de training. See you soon! 🙋‍♀️

Denk je dat dit artikel interessant is voor een andere ondernemer?
Share the love! 💕

Meer schrijftips? ✨

✔️ Download het gratis e-book ‘Van warreltaal naar waanzinnige content’
✔️ Doe de gratis quiz en ontdek meteen de knelpunten in je huidige copy
✔️ Volg me op Facebook of Instagram

Vind je dit artikel leuk?

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel op Linkdin
Deel op Pinterest

laat een reactie achter