fbpx

Zakelijk bloggen: waarom je er nú mee moet beginnen + 5 gouden tips!

Zakelijk bloggen zie je niet voor niks steeds vaker gebeuren. Of je nu liftmonteur, goudsmid of spiritueel coach bent, je kunt er als ondernemer beter vandaag dan morgen mee beginnen. Ik leg je uit waarom en geef je meteen 5 gouden tips om goed te kunnen starten!

Zakelijk bloggen zorgt voor online zichtbaarheid

De belangrijkste reden om zakelijk te bloggen is misschien wel dat het jouw online zichtbaarheid vergroot. Als de blogs waardevolle informatie bevatten en goed zijn afgestemd op jouw doelgroep, kun je veel beter vindbaar worden op Google. Met een beetje geduld kun je een hogere positie in de zoekresultaten bereiken. Zeker als je slim gebruikmaakt van zoekwoorden en je jouw blogs achter de schermen ook (tot op zekere hoogte) SEO-proof maakt. 

Zakelijk bloggen maakt jou expert in jouw vakgebied

Is de kennis die jij deelt waardevol voor jouw doelgroep, dan bevestigt dit dat jij, als stem van jouw bedrijf, weet waar je het over hebt. Zo vergroot je automatisch het vertrouwen in jouw product of dienst. Jij bent immers expert op dit vakgebied, de investering moet het dus wel waard zijn!

online content zakelijk bloggen

Zakelijk bloggen is adverteren

Nog een goede reden om zakelijk te gaan bloggen, is dat je ermee kunt adverteren. Een blog leent zich er geweldig voor om te delen op social media. Denk daarbij vooral aan Facebook, LinkedIn en Pinterest. Post bijvoorbeeld een link naar de blog op jouw zakelijke Facebookpagina, voorzien van een uitnodigende intro en een uitgelichte afbeelding (dat valt lekker op). Én deel deze vervolgens in gerichte Facebookgroepen. Zo deel ik mijn blogs bijvoorbeeld in groepen voor ondernemers, bloggers en schrijvers. Hoppa! Meteen het juiste publiek.

Zakelijk bloggen zorgt voor meer traffic, klanten en omzet

Het automatische gevolg is dat je veel meer traffic genereert naar jouw website. Behalve dat je met zakelijk bloggen jouw doelgroep van waardevolle informatie voorziet, vergroot je de bekendheid van jouw bedrijf, jouw potentiële klantenkring én mogelijk jouw omzet. Aan het werk dus!

zakelijk bloggen

5 gouden tips voor zakelijk bloggen

Overtuigd? Dan kun je aan de slag. Ik geef je 5 gouden tips waarmee je zeker weet dat je het direct goed aanpakt. Plus een bonustip!

TIP #1: Ken jouw doelgroep

Belangrijk bij het zakelijk bloggen, is dat je jouw doelgroep voor ogen houdt tijdens het schrijven. Je kunt heel krampachtig SEO-gerichte teksten in elkaar gaan zitten flansen, maar dan krijg je al gauw erg kromme zinnen en daar doe je jouw lezer (en uiteindelijk zelfs Google) geen plezier mee. Bovendien komt jouw boodschap niet aan als je niet weet voor wie je schrijft. Doe van tevoren dan ook onderzoek naar jouw doelgroep. 

Stel jezelf de volgende vragen:
– In hoeverre is mijn doelgroep bekend met de stof waarover ik schrijf? Dit bepaalt in hoeverre je vakjargon kunt toepassen of het juist moet vermijden.
– Is het passender om formeel te schrijven, of juist informeel? Spreek ik mijn lezer aan met ‘je’ of ‘u’? ‘Je’ is wat persoonlijker en heeft meestal de voorkeur, maar zou misstaan in een blog van een advocatenkantoor, om maar iets te noemen. Bepaal welke schrijftoon het beste past bij jouw doelgroep en vakgebied en voer dit consequent door.

TIP #2: Kies het onderwerp bewust en doe research

Misschien twijfel je of er wel goede onderwerpen te vinden zijn die interessant zijn voor jouw lezers. Niet nodig! Tik op AnswerThePublic een term in uit jouw vakgebied en er verschijnen zomaar vijftig vragen die mensen daarover kunnen hebben. Laat je bij de keuze dus vooral leiden door jouw doelgroep:
– Welke vragen zou mijn doelgroep hebben over mijn vakgebied? Tegen welke problemen en onduidelijkheden lopen zij aan? Hoe meer probleemoplossend en/of verhelderend, hoe interessanter en waardevoller jouw blog is voor jouw lezers.

Weet je waar je het over wilt hebben? Neem dan eerst even de tijd om te onderzoeken welke eventuele nieuwe ontwikkelingen er zijn geweest op dat gebied, wat er al wel en nog niet over is geschreven, enzovoorts. Vaak kom je zo ook nog op goede ideeën ter aanvulling of misschien wel een heel andere invalshoek van het onderwerp.

TIP #3: Maak jouw verhaal begrijpelijk en behapbaar

Jij bent dan misschien een expert in jouw vakgebied, maar in hoeverre zijn jouw lezers bekend met het blogonderwerp? Een belangrijke om voor ogen te houden. Zorg ervoor dat je de informatie begrijpelijk brengt, anders haakt een lezer al snel af.

En, een basisblogtip, maak de informatie behapbaar. Dit doe je door de tekst in verschillende alinea’s op te delen en (pakkende) tussenkopjes in te voegen. Ook (rechtenvrije) afbeeldingen zijn ideaal om de lap tekst hier en daar te onderbreken – en ze geven meteen wat kleur aan jouw blog. In deze blog vind je meer informatie over het vinden van rechtenvrije afbeeldingen.

Vaak wordt gezegd dat een blog niet meer dan 500-750 woorden mag bevatten, maar dit is niet helemaal waar. Verschillende SEO-specialisten zeggen dat Google een prettige gebruikservaring en inhoudelijk waardevolle blogs belangrijker vindt, dan meerdere oppervlakkige blogs. Pin je daarom niet vast op dat maximaal aantal woorden. Anderzijds kun je je voorstellen dat een lezer tijdens zijn middagpauze niet zitten wachten op een ellenlang artikel van 5000 woorden. Een kwestie van de gulden middenweg dus.

TIP #4: Call-to-action

Je hebt er misschien weleens van gehoord: een call-to-action is bedoeld om de lezer te verleiden in actie te komen. Zonde om jouw zakelijke blog daar niet mee te laten eindigen! Je hebt immers tot het einde de aandacht van jouw lezer weten vast te houden. Vraag deze potentiële trouwe volger/klant bijvoorbeeld om je te volgen op social media, een afspraak met je te maken, of een reactie te geven op jouw blog (naar aanleiding van een vraag waarmee je de blog afsluit). Hoe meer interactie en betrokkenheid, hoe beter.

TIP #5: Check op spelling

Tja, deze kan ik als tekstschrijver natuurlijk niet achterwege laten. Het is altijd een goede tip om jouw zakelijke blog op zijn minst te checken op spellingfouten voordat je hem publiceert. Al is jouw onderwerp nog zo interessant, met een blog vol fouten word je gewoonweg minder serieus genomen en zal een lezer sneller afhaken. In dat geval loop jij jouw doel voorbij en is alle moeite voor niks geweest. Neem hier dus altijd de tijd voor en let daarbij ook even op zinnen die niet lekker lopen (hardop lezen helpt!). In mijn vorige blogs vind je tips om dt-fouten te voorkomen en om wollig taalgebruik te vermijden.

editorial calendar zakelijk bloggen

BONUSTIP: Maak een editorial calendar

Wat mij zelf erg heeft geholpen is het maken van een editorial calendar. Simpel gezegd is dit een planning van wanneer je welke blogs gaat schrijven, publiceren, promoten, enzovoorts. Allereerst omdat het belangrijk is om regelmatig te bloggen, zodat je onder de aandacht blijft van jouw doelgroep. Publiceer je zo’n 1-2 keer per maand een nieuwe blog, dan gaat jouw publiek deze regelmaat van jou verwachten. Bijhouden dus! Voor mij werkt mijn editorial calendar als een stok achter de deur en het scheelt denkwerk: alles staat al uitgestippeld en ik hoef alleen nog maar te volgen. 

Mocht je meerdere doelgroepen hebben, dan is mijn extra bonustip om de planning van jouw blogs hierop af te stemmen, zodat je elke doelgroep tegemoetkomt. Zo heb ik mijn blogs vaak om en om ingepland: eerst één die vooral interessant is voor schrijvers, dan één die gericht is op ondernemers en vervolgens één die beide partijen aanspreekt (en dan weer van voren af aan).
Nog meer tips nodig? Dan raad ik je het boek ‘Integere types doen niet aan marketing‘ van Kiki Verbeek aan.

Ben jij al begonnen met zakelijk bloggen? Heb je wat aan bovenstaande tips en/of heb je toevoegingen? Laat het weten in een reactie.  

Wil je er 100% zeker van zijn dat jouw blogs foutloos zijn en lekker weglezen? Dan help ik je graag met het schrijven of redigeren. Met een strippenkaart geniet je van een extra scherp tarief. Liever volledig ontlast? Kies voor een voordelig blogabonnement!

Piya Huisman
Tekstbureau Pluym

Nooit meer een blog missen? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief!

Vind je dit artikel leuk?

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

laat een reactie achter